Negative effekter av infrarøde bølger

Negative effekter av infrarøde bølger


Infrarøde bølger er kritisk for mange menneskelige aktiviteter i vitenskap, næringsliv og det militære. Infrarød teknologi er ansatt i ulike enheter, inkludert nattbriller, lasere, termografisk kameraer, kommunikasjonsenheter og værsatellitter. Infrarøde bølger er utrolig allsidig, men de kan også være farlig.

Mer informasjon om infrarøde bølger

Infrarøde bølger er en form for energi som finnes på det elektromagnetiske strålingsspektrumet. Disse bølger har en lengre bølgelengde enn synlig lys og ultrafiolett stråling. Infrarøde bølger utgjør den største delen av sollys, med de resterende synlig lys og ultrafiolett stråling. Varmen som du føler på ansiktet på en solrik dag er forårsaket av infrarød stråling. Selv kroppen din sender ut infrarøde bølger av varme, som påvises ved termiske maskiner.

Infrarøde bølger og øyeskader

Folk som jobber i bransjer der de er utsatt for infrarød stråling over lengre tid kan oppleve øyeskade. Det menneskelige øyet er følsom for alle av strålingen langs det elektromagnetiske spektrum, særlig hvis det stråling er ved svært høye nivåer av intensitet. Eksponering for intens elektromagnetisk stråling, herunder infrarød stråling, kan skade linsen og hornhinnen i øyet. Dette er grunnen til stirrer på solen er skadelig (og uintelligent). Folk som jobber i nærheten av intens stråling må bruke briller.

Infrarøde bølger, hudskader og lasere

Infrarøde bølger i høye nok konsentrasjoner kan også skade hud og vev. Infrarøde stråling bølger er den samme som hetebølger. Laserstråler er sammensatt av sterkt forsterket elektromagnetisk stråling (synlig lys, mikrobølger, infrarøde og andre). Disse lasere kan være sterk nok til å brenne et hull gjennom metall og så kan sikkert ødelegge kjøttet. Ekstremt kraftige lasere er også under utvikling for militær bruk som et våpen.

Infrarøde bølger og drivhuseffekten

Infrarøde bølger er involvert i drivhuseffekten. Jordens overflate og skyene over den absorberer stråling fra solens stråler og reemit det som infrarød stråling tilbake ut i atmosfæren. Når luften over jordoverflaten har en høy konsentrasjon av vanndamp, elementer som svovel og nitrogen, og kjemikalier som klorfluorkarboner, blir den infrarøde strålingen fanget på jorden. Dette fører til økte temperaturer og endringer i værmønstre som kan være skadelig for mennesker og dyr.

Related Posts